Daklekkage is bijzonder vervelend. Het zorgt voor vocht op plekken waar vocht niets te zoeken heeft en wie dat lang genoeg onbewerkt en onbehandeld laat, zal zien dat datzelfde vocht erg snel voet aan de grond krijgt en voor nog veel grotere problemen gaat zorgen. Daklekkage repareren in Hoogeveen is dan ook een zeer verstandige zet en eentje die je niet vroeg genoeg kunt zetten. Maar waarom heb je lekkage en wat kan er aan gedaan worden?

Waarom krijg je lekkage?

De reden van daklekkage is niet altijd even makkelijk gevonden, maar je kan alvast wel een paar veelvoorkomende oorzaken opsommen. Een van de redenen waarom daken gaan lekken, is omdat ze beschadigd raken. Dat kan in een storm zijn, dat kan zijn omdat er veel overheen is gelopen, maar dat kan ook zijn omdat het dak gewoon oud is en het materiaal achteruit gaat. Een andere reden van veel lekkage is dat een dakgoot verstopt zit en het water dus niet goed afgevoerd kan worden. Dan gaat het overstromen en krijg je water op plekken waar het anders niet komt. Een derde reden van daklekkage is daklood dat niet meer goed is. Dit is vervelend en gebeurt door ouderdom, maar zorgt wel voor lekkage voor wie niet oppast.

Wat doet lekkage?

Lekkage is dus absoluut niet welkom en iets waar je wat mee zal moeten doen. Doe je dat namelijk niet, dan krijgt vocht vrij spel op plekken waar dat gewoon niet moet gebeuren. Vochtplekken in plafonds, in muren of ergens anders. Een muffe geur van de schimmel die ontstaat, of zelfs vocht dat zich in de dakconstructie vreet. Het kan allemaal en het herstellen ervan wordt duurder naarmate je langer niets doet. Laat je het dak dus lang lekken, dan wordt de schade steeds groter en ben je straks niet alleen wat geld kwijt aan de dakdekker, maar ook aan het bedrijf dat je dakconstructie gaat herstellen. Daarom is vroeg handelen van levensbelang en doe je er goed aan om tijdig een expert in te schakelen.

Wat wordt er gedaan aan de lekkage?

Het oplossen van lekkage is in de regel niet al te ingewikkeld. De dakdekker gaat op zoek naar de oorsprong van de lekkage en is dat eenmaal gevonden, dan wordt het lek gestopt. Tenminste, als het gewoon gaat om een klein puntje dat voor problemen zorgt. Is het dak echter in dramatische staat, dan kan het goed zijn dat het dak in z’n geheel aangepakt moet worden. En dat kan best een ferm klusje zijn, afhankelijk van de grootte en de staat van het dak. Zo’n renovatie is echter wel van groot belang, omdat je beschermd moet worden tegen de elementen en hoe langer je een dak achteruit laat gaan, hoe groter de uiteindelijke schade zal zijn. Daarom is het inhuren van een expert in de vorm van een dakdekker altijd een erg goed idee. Handel vroeg en voorkom dat het zowel financieel als materieel uit de hand loopt.