Kozijnen zijn een belangrijk onderdeel van huizen. Ze vormen de schakel tussen het raam en de muur en hebben daarom als taak om zo veel mogelijk warmte te stoppen die anders tussen de kiertjes zou ontsnappen, maar ook om een mooie uitstraling te geven naar de buitenwereld. 

Isolatie

Klimaat is een erg belangrijk onderwerp in onze samenleving op het moment en daarmee ook energiebesparing. Door verbranding van fossiele brandstoffen, zoals kolen en gas, warmt de aarde op met alle gevolgen van dien. De meeste huizen worden in Nederland nog verwarmd met gas en door dus beter het huis te isoleren hoef je minder warmte te creëren om de gewenste temperatuur te bereiken en te behouden. Daardoor verbruik je dus minder gas dan je zou doen als je minder isolatie hebt en daarmee bespaar je dus geld en klimaat. Als je een raamkozijn kopen wil is het belangrijk dat je er één neemt die goed isoleert. Dit draagt namelijk bij aan de energiebesparing van je huis en kan bijdragen aan een beter energielabel, wat van belang is bij het verkopen van je huis voor het schatten van de waarde.

Uitstraling

Verder is je kozijn ook een onderdeel van je huis en het is dus belangrijk om goed na te denken over wat voor materiaal je zelf mooi vindt passen bij de rest van je interieur en exterieur. Wil je bijvoorbeeld dat je huis er wat meer traditioneel uitziet, dan zul je sneller kiezen voor een houten kozijn. Dat staat bijvoorbeeld goed als je al een rieten dak hebt, of verder ook al veel houtwerk hebt in je huis. Maar ben je meer van de moderne looks in je huis, dan wil je waarschijnlijk eerder gaan voor een kozijn van kunststof. Dat soort materialen zien er veel moderner en nieuwer uit en passen beter bij nieuwbouw.

Metaal

Je kan ook nog kiezen voor metalen kozijnen. Hoewel dat misschien wat koud en kil klinkt, moet daarbij gezegd worden dat het dan om aluminium gaat. Dat is een heel licht metaal, dat ondanks de lage dichtheid toch erg sterk is en veelal ook gebruikt wordt in de vliegtuigbouw. Dit materiaal behoeft niet erg veel onderhoud en is een goede isolator. Hierdoor is het een materiaal dat erg geschikt is als kozijn. Ook dit wordt meer in nieuwbouw toegepast, omdat dit een materiaal is dat een hele moderne uitstraling geeft aan een huis.