Een muur isoleren kan je ontzettend veel voordelen opleveren. Eigenlijk kan isolatie in het algemeen dat al. Isoleren houdt immers in dat er materiaal in de muren wordt geplaatst waardoor je huis de warmte beter vasthoudt. En als je huis de warmte beter vasthoudt, dan betekent dat dat jij minder hoeft te stoken. Je kunt beginnen met je muren te isoleren, maar je dak isoleren kan net zo goed. Op deze manier bespaar je dus veel energie, en dat voel je in je portemonnee!

Wat is het punt van isoleren?

Het idee van isoleren is dat je huis warmte vast gaat houden. Maar hoe werkt dat precies? Waarom is het zo dat je huis langer warm kan blijven op het moment dat je dubbel glas hebt, of wol in je muur of in het dak verwerkt? Nou, dat heeft eigenlijk dezelfde reden waarom het lekker warm is onder je deken of waarom dieren met een dikke vacht het niet koud hebben: het principe is hetzelfde. En dat principe is: stilstaande lucht. Of het nou in een vacht, in je trui of jas of in de muur is, stilstaande lucht zorgt voor isolatie.

Hoe doe je dat, isoleren?

De stilstaande lucht zorgt als het ware voor een beschermlaagje. Als je dubbel glas hebt bijvoorbeeld, heb je een laag stilstaande lucht. Als je in bed ligt en onder je warme deken kruipt, zorgt de stof die in de deken is verwerkt dat er een laag stilstaande lucht is. Dit geldt ook voor isolatiemateriaal. Het laagje stilstaande lucht zorgt ervoor dat er minder snel koude lucht kan binnendringen en zo blijf je dus warm. Je kan allerlei materialen gebruiken als isolering. Wol werd, en wordt nu nog steeds ontzettend veel gebruikt. Maar tegenwoordig zijn er veel meer stoffen op de markt die speciaal zijn ontwikkeld om je huis te kunnen isoleren.  

Isoleren is goed voor de portemonnee

Wat is nou een concreet voorbeeld van een beduidend voordeel als je je huis gaat isoleren? Nou, het is goed voor je portemonnee! Als je huis beter de bestaande en gegenereerde warmte weet vast te houden, dan hoeven je radiatoren minder lang en hard aan te staan om een constante temperatuur te garanderen in je huis. Minder hard je radiatoren aan betekent dat je CV ketel minder hoeft te stoken en dus minder gas verbruikt. En helemaal met die gasprijzen van tegenwoordig, kan je huis isoleren dus veel besparen!

Dus: wees verstandig en kijk wat de mogelijkheden zijn!

Isoleren hoeft helemaal niet duur te zijn. Er zijn ontzettend veel opties en er is voor iedereen met wat voor budget dan ook wel wat te vinden. Of het nou gaat om steenwol isolatie, of houtvezelplaten, pava textil platen, metalen stud profielen of glaswol isolatie: isoleren is voor iedereen! Het concept is zoals gezegd heel eenvoudig, dus als het goed is kun je snel en makkelijk controleren of jouw huis er behoefte aan heeft. Ga eens kijken naar wat je per maand betaalt aan energie. Lijkt je dat wat aan de hoge kant? Ga dan kijken wat de mogelijkheden voor jou zijn en hoe je je huis kan isoleren!