Als je de zomer hebt afgesloten is het belangrijk om jouw caravan of chalet winterklaar te maken. Het liefst zou je hierin ook lekker willen overwinteren, maar dat is vaak toch wat te fris. Om volgend jaar weer net zo te kunnen genieten van jouw tweede huis, moet je ervoor zorgen dat je jouw caravan of chalet goed achterlaat. Wil jij weten hoe je dit het beste kunt doen? Volg onderstaande stappen en jouw stacaravan of chalet staat er volgende zomer weer uitstekend bij. 

Schoonmaken

Straks als het voorjaar is wil je natuurlijk niet de deuren van jouw stacaravan of chalet openen en erachter komen dat je nog moet schoonmaken. Maak dus allereerst jouw stacaravan of chalet goed schoon voor de winterperiode weer van start gaat. Zo weet je zeker dat je het nieuwe seizoen straks opgeruimd en schoon kunt beginnen. Vergeet ook niet de buitenkant schoon te maken. Kom je erachter dat jouw chalet veel onderhoud vraagt? Dan kun je jouw chalet laten renoveren met nieuwe gevelbekleding door Bos Chaletrenovatie. Zo ben je straks al klaar met alleen al een sopje en een doekje! 

Water afsluiten

Misschien wel de meest belangrijke stap van het winterklaar maken van jouw stacaravan of chalet is het afsluiten van het water. Het is namelijk zo dat als er water in de leidingen achterblijft, dit kan bevriezen en vervolgens uitzetten. Dit betekent dat de kans op een gesprongen waterleiding aanzienlijk wordt vergroot. Er zijn een aantal dingen die je zou moeten doen. Draai allereerst de hoofdkraan aan de buitenkant dicht en zet het aftapkraantje waaruit het water loopt open. Dit doe je bij alle kranen in jouw stacaravan of chalet. Leg ook de douchekop op de grond zodat de slang kan leeglopen en trek het toilet door. Wat betreft het toilet kun je dan de toiletpot en stortbak afdrogen. Draai de aftapschroef uit de geiser en blaas de leidingen door tot er geen water meer uit de aftappers komt. Vul als laatst nog even alle sifons met antivries en je bent winterklaar! 

Ventileren

Wil jij voor de volgende zomer liever geen vochtplekken of schimmel aantreffen in jouw stacaravan of chalet? Zet daarom de luchtroosters, binnendeuren en kastdeurtjes van de stacaravan of chalet open om door te kunnen luchten. Beschikt jouw tweede woning niet over luchtroosters? Zet dan één van de ramen een stukje open. Laat daarnaast de gordijnen ook open, zodat de lucht goed door de ruimte stroomt en het winterzonnetje de stacaravan of chalet aan de natuur droogt. Tip, gebruik liever geen vochtvreters. Deze moeten tussentijds namelijk geleegd worden. Je kunt in plaats daarvan potjes met rijst in elk vertrek, zodat het vocht alsnog geabsorbeerd wordt. 

 

Gas en elektriciteit uitschakelen 

Last but not least, vergeet niet om het gas en de elektriciteit uit te schakelen. Als je er de hele winter niet bent en dit vergeet, kan het best in de papieren oplopen. Het is namelijk zo dat de koelkast en de CV veel stroom verbruiken. Wanneer je de koelkast uit doet, kun je deze beter wel op een kier open te laten staan. Door dit te doen kun je schimmel in de koelkast een stap voor zijn. Wat betreft de CV verwijzen we je naar de gebruiksaanwijzing. Deze is namelijk overal het anders en in de gebruiksaanwijzing staat precies hoe je hem in de winter zou moeten achterlaten. Je kunt dit eventueel ook altijd even laten controleren door een erkend installateur, om helemaal zeker van je zaak te zijn.