Als we kijken naar balkons in Nederland, zien we vaak saaie, grijze bakken met hooguit wat plantjes. Zonde, want een balkon is juist een mooie plek om tot rust te kunnen komen en om je huis of appartement meer uitstraling te geven. Hoe maak je van een balkon nu een fijne plek om te zitten?

De hoogte in

De meeste balkons zijn niet heel groot. Zeker niet als je in een flat woont. Dat is niet hopeloos: je kunt nog best leuke dingen doen met je balkon. Het idee is dat je dan de hoogte in werkt. Kies bijvoorbeeld voor plantjes onder elkaar op planken, in plaats van naast elkaar. Hang plankjes op waar je items op kunt zetten en kies voor hoge planten. Voor zware items kun je het best stevige plankdragers gebruiken. Als je de ruimte in de breedte niet hebt, moet je ruimte in de hoogte creëren. Hang een paar gezellige lampjes erbij op, voor wat extra sfeer, en zodat het balkon een stukje groter lijkt.

Multifunctioneel gebruiken

Gebruik het balkon multifunctioneel. Zet er een bank neer met opbergruimte eronder (kun je nog wat spullen kwijt) of wat krukjes die je zowel als zitplek of als tafel kunt gebruiken. Op een balkon kun je het best opklapbare stoelen en tafels gebruiken, want die zijn makkelijk op te bergen.
Door je balkon multifunctioneel te gebruiken, bespaar je ruimte en ziet je balkon er niet zo opgepropt uit. Rust op het balkon zorgt voor een verzorgde look van je huis. Veel mensen willen een balkon vol behangen met plantjes en als plek voor de was, maar je kunt er zó veel meer mee doen.

Minder spullen op je balkon

Daar over gesproken: zorg voor minder spullen op je balkon. Veel spullen maakt de ruimte kleiner. Je kunt beter minder spullen op je balkon hebben en deze bewust uitkiezen. Dat ziet er veel gezelliger en rustiger uit. Bovendien wordt het op die manier een veel uitnodigendere plek om even rustig te gaan zitten.

Meer ruimte met een bar

Tegenwoordig zijn er ook hele mooie manieren om meer ruimte op een klein balkon te creëren. Een balkonbar bijvoorbeeld. Dit is een klein tafeltje in de lengte van je balkon, waar je spullen op kunt zetten. Zet er bijvoorbeeld je laptop op, zodat je op het balkon kunt werken. Of gebruik het inderdaad als bar, om wat te eten en te drinken neer te zetten. Zeg nu zelf, dat is toch veel gezelliger?